5 YB Series Om Te Binge Watchen

21-05-2020 Lifestyle

Het moment is bijna daar: vanaf 1 juni mogen de bioscopen in Nederland eindelijk weer open. Goed nieuws voor iedereen die net als wij wekelijks in Kino te vinden is (go support them!). Tegelijkertijd zullen er de komende weken nog weinig nieuwe films in de bios verschijnen en zijn veel van onze favoriete series door het Coronavirus vertraagd. Grote kans dat je de afgelopen weken behoorlijk hebt zitten bingen en wel weer wat nieuwe serie-inspiratie kunt gebruiken. Om deze reden zijn we de archieven ingedoken en hebben we een aantal van onze favoriete series voor je onder elkaar gezet. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je klassiekers als The Sopranos, Game of Thrones en Breaking Bad al hebt gezien. In dit lijstje dus strictly verborgen parels en vergeten klassiekers. We hebben er ook gelijk bijgezet waar je ze kunt bekijken, wel zo makkelijk. Enjoy!

Top Boy

In 2011 en 2013 vergaarde Britse serie Top Boy een grote schare fans. De serie werd omschreven als de Britse variant van de legendarische Amerikaanse misdaadserie The Wire (aanrader!). De serie speelde zich af in een door drugsbendes gedomineerd deel van Oost-Londen en ontving veel lof van kenners. Helaas werd Top Boy door Channel 4 stopgezet en leek het einde verhaal te zijn voor de serie. Maar toen ontdekte Drake (op dat moment waarschijnlijk in zijn veel besproken UK-fase) de serie en postte op zijn socials meerdere enthousiaste berichten. Toen Drake ontdekte dat de serie door Channel 4 was stopgezet, zocht hij contact met Ronan Bennett, schrijver van de serie. Een vervolg op de serie werd gepitcht bij Netflix en niet veel later verscheen er een gloednieuw seizoen Top Boy op de streamingdienst.

Net als The Wire kiest Top Boy voor een rauw-realistische benadering van de criminele wereld. De sfeer is heerlijk grimey, de personages zijn geloofwaardig en de soundtrack is subliem. Tevens is er nog een glansrol voor een van onze Britse all time favorite rappers Kano, die afgelopen jaar met ‘Hoodies All Summer’ een van de beste hiphop albums van het jaar dropte.

Waar te bekijken: Top Boy is te streamen op Netflix. Belangrijk: Netflix heeft de series apart opgenomen in de catalogus. Hierdoor heten de eerste twee seizoenen Top Boy: Summerhouse, terwijl het nieuwe seizoen gewoon Top Boy heet. We raden je aan eerst seizoen 1 en 2 te kijken.

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van de drooglegging van Amerika in 1920. De stad Atlantic City (New Jersey) heeft zich aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld tot trekpleister voor toeristen, maar raakt in verval door de totale drooglegging die in 1920 door de Amerikaanse regering wordt ingevoerd. Het verbod op onder andere alcohol komt hard aan in Atlantic City dat bekend staat om zijn uitbundige uitgaansleven. Enoch “Nucky” Thompson (RIP Steve Buscemi) is een invloedrijke Republikeinse politicus die zich klaarmaakt voor de komende lokale verkiezingen in Atlantic City. Hij weet hoe hij aan illegaal gestookte alcohol kan komen en hoe hij deze het land in kan laten smokkelen. Door de handel in drank en andere verboden goederen krijgt Nucky steeds meer macht. De ideale uitgangspositie om straks een plaats binnen de politiek te verwerven. Uiteraard speelt de maffia hierin een zeer belangrijke rol en komen er vele bekende (beruchte) namen voorbij. Van Lucky Luciano tot Alphonse Capone.

Waar te bekijken: Boardwalk Empire is te streamen op Ziggo / HBO

Insecure

Het komische drama Insecure draait om de dagelijkse beslommeringen van Issa (Issa Rae) en haar beste vriendin Molly (Yvonne Orji). Rae schreef de inmiddels al vier seizoenen durende serie zelf en baseerde Insecure op haar eigen webserie Awkward Black Girl, die ze samen met Larry Wilmore (Black-ish) uitbouwde tot een volwaardige HBO serie. Centraal in de serie staat het leven in Los Angeles en de verschillende ongemakkelijke situaties waar de twee vriendinnen elke aflevering in verzeild raken. Op het eerste oog klinkt dit misschien een stuk minder spectaculair dan de bovenstaande series, maar Insecure is een echte silent killer waaraan we in no time verslaafd zijn geraakt. Akwardness ten top. We like.

Waar te bekijken: Insecure is te streamen op Ziggo / HBO

Atlanta

Donald Glover, bij velen bekend als rapper Childish Gambino, is een multitalent. De 36-jarige Glover is muzikant, acteur, regisseur, komiek en schrijver. In 2016 verscheen op de Amerikaanse kabelzender FX het eerste seizoen van de door Glover geregisseerde serie Atlanta. Atlanta volgt de neven Earn (Donald Glover) en Alfred (Brian Tyree Henry), ook bekend als Paper Boi, die zich een weg banen door de rapwereld van Atlanta. De weg naar succes blijkt niet eenvoudig, zeker gezien hun tegengestelde kijk op de wereld als het om kunst, commercie, succes en afkomst gaat. Het is lastig om Atlanta in een hokje te plaatsen. De serie is komisch, maar tegelijkertijd maatschappijkritisch en geeft een verfrissende kijk op de onderkant van de grootstedelijke Amerikaanse hiphopcultuur. Het is kijken naar de dagelijkse struggles van een vriendengroep met alles wat daarbij komt kijken. De serie won vorig jaar twee Golden Globes en twee Emmy’s. Hiermee werd de Glover de eerste African American die een Emmy won voor de categorie Outstanding Directing for a Comedy Series.

Waar te bekijken: op dit moment is het niet mogelijk om Atlanta te streamen in Nederland. Wel is de serie ruimschoots verkrijgbaar op alle niet nader te noemen download platforms.

Entourage

Entourage volgt het verhaal van de uit Queens afkomstige Vincent Chase en zijn vriendengroep die vanuit New York afreizen naar L.A. Vince staat op het punt om door te breken als superster in Hollywood. Tijdens dit avontuur wordt hij bijgestaan door zijn twee beste vrienden Turtle en Eric ‘E’ en zijn oudere broer Johnny ‘Drama’ Chase, een B-acteur die hoopt een sprankje licht te kunnen meepikken van de spotlights van zijn broer. De serie is een zonnige achtbaanrit door de glitter and glamour van Hollywood, gevuld met prachtige vrouwen, bizarre scenario’s en seks, drugs en rock ’n’ roll. Een glansrol is weggelegd voor Vince zijn personal agent Ari Gold. Een grofgebekte Holly Wood agent met maar één doel: het meest succesvolle agentschap van Hollywood bouwen. Een van de meest grappige karakters ooit gespeeld. Leuk detail: Entourage is bedacht door Mark Wahlberg, de in Boston opgegroeide acteur die inspiratie putte uit zijn belevenissen in Hollywood. De serie was acht seizoenen lang een groot succes, mede dankzij de vele bekende gastacteurs, van James Cameron en Matt Damon tot aan rapper Saigon en pornoster Sasha Grey.

Waar te bekijken: Entourage is te streamen op Ziggo / HBO