YB Talks: Elijah Waters

07-05-2020 Interview, Music

Voor onze nieuwe serie interviews genaamd YB Talks gaan we in gesprek met getalenteerde jonge creatieven, muzikanten en ondernemers die naar ons idee het verschil maken. Jong talent waarvan de wereld het bestaan moet weten, met verhalen waarvan we hopen dat ze jullie inspireren. Dit keer spraken met multitalent Elijah Waters over zijn albums, motivatie en muziek. Interview door Marlèna Kamtsis. Foto’s door Floor Besuijen.

Hey, aan wie hebben we de eer?

Mijn naam is Yannick Witvoet, stagename: Elijah Waters. Ik maak muziek, ik produceer, ik schrijf, ik record en mix. Daarnaast hou ik van skaten.

Je doet een hoop. Even over het rappen: hoe wist je dat je jouw roeping had gevonden?

Het ging eigenlijk automatisch. Het begon met freestylen tijdens huisfeestjes toen ik 15 was. Daarna in de studio en dat ging eigenlijk heel makkelijk. Ik was fijn om iets gevonden te hebben waar ik m’n ei in kwijt kon.

En als je kijkt naar je werk nu, waar ben je dan het meest trots op?

Mijn laatste album A Sunday Kind of Love. Dat is gewoon mijn baby, maar dat geldt eigenlijk altijd voor het laatste album dat ik heb gemaakt.


 

Waar raakt Elijah Waters door geïnspireerd?

De chaos in mijn hoofd, iets dat ik goed kan chanellen in mijn muziek. Er is veel energie die ik in mijn muziek goed kwijt kan. En daar voel ik me dan weer goed door. Elke keer als ik in de studio zit voel ik echte blijdschap.

Wanneer begon the need om in de studio te zitten? Toen je merkte dat je er hyped van werd?

Ja, ik had eerst thuis een studio gefixt bij mijn moeder op zolder. In die tijd zat ik echt elke dag thuis in mijn eentje, in deze periode begon ik met het maken van beats. Door alleen thuis te werken kwam ik er echt achter dat ik in de studio moest zijn, een plek buiten huis.

Als we kijken naar het maken van muziek, wat is dan je grootste valkuil?

Vallen, ik heb altijd haast. Als ik iets heb bedacht moet het gewoon nu gebeuren en als ik iets heb gefixt dan wil ik het ook gelijk delen. Maar ik denk dat elke valkuil ook een plus side heeft. En de plus side hiervan is dat mijn dingen daardoor snel naar buiten komen. Dingen gaan altijd snel aan deze kant.

Je hebt net een nieuw album uit, zijn er mensen waar je in de toekomst graag mee wilt samenwerken?

Best wel veel eigenlijk. Ik zou bijvoorbeeld samen willen werken met Swamp Dogg, dat is een oude soulzanger en hij maakt nu muziek met autotune. Maar hij is 60 ofzo, echt geweldig. Ik wil met Lucki samenwerken, dat is een rapper. Ik hou niet vast aan bepaalde genres, dus eigenlijk zou het echt anybody kunnen zijn. Of met Frank Ocean, maar ik zou dat nooit forceren ofzo. Ik zou nooit een label connecten van: ‘yo, ik moet met hem zitten’.

Zijn er daarnaast nog toffe mensen die we in de gaten moeten houden?

Lewis! Hij is een rapper en MC uit Rotterdam. Hij heeft echt een gestoorde energy.

En je volgende big step, wat staat er nu op de planning?

Ik ga op korte termijn naar LA om samen te werken met allerlei labels. Gewoon sessies doen. Ik heb 3 projecten klaarliggen, want ik heb iets meer geduld dan vroeger. Ik laat ze nog heel even liggen dit keer.

Wat zijn jouw favoriete spots in Rotterdam?

Dizzy is heel leuk, BAR was ook leuk vroeger, maar ik ga niet echt uit. En Bird natuurlijk!

Haha, Bird, omdat ik dit moet zeggen..

Nee haha oprecht, BIRD heeft altijd leuke shows, goede vibe, maar ik ga gewoon niet vaak uit. Ik pop wel één keer per maand ergens op, maar ik hang voornamelijk in de studio.

En wat is je favoriete plaat at the moment of best album ever?

3FM belde mij laatst en ze vroegen me on the spot: “wat is je lievelingsnummer ooit?”. En ik zat op de radio zo van: “ehhhhh..”.

En welke gooide je?

Ja iets van Frank gewoon, maar dat is helemaal niet waar haha. Ik luister meestal obsessive naar iets voor een tijdje en dan switch ik weer naar wat anders. Er is een nieuw album “All of You” van Miles Davis uitgekomen, wat blijkbaar al bestond. Dat luister ik vaak en sowieso het nieuwe album van Ecco2k!

En welk album van Frank Ocean dan, aangezien je die bij 3FM noemde.

Ja sowieso Blonde en dan voornamelijk het nummer Self Control.

Heel nice, fun fact tussendoor: op 3.14 min gooit hij een heel leuk gilletje in die plaat.

Ik weet precies wat je bedoelt, ik spoel dat stukje altijd terug haha.

Waarom ben je nu Rotterdam based, wat trekt je hier het meeste?

Ik ben hier opgegroeid, buiten in het skatepark. Daar heb ik veel mensen ontmoet. Maar laatst had ik bijvoorbeeld ook drie shows in Amsterdam, maar ik ben en blijf Rotterdam based, hier voel ik me gewoon thuis. Ik wil alleen niet vastzitten in Roffa.

Daarnaast ben ik wel benieuwd naar wat jou kenmerkt als artiest, what makes you special?

Versatility en productiviteit, ik maak echt 15 tunes per week, omdat ik zoveel in de studio zit. Het is een soort addiction, ik heb echt een drang om iets te maken. Daar zit power in, al die energie. Alleen soms kan ik het niet geleiden, maar met skaten en muziek kan ik dat een plek geven. Mijn hoofd is gewoon lastig.

Dat maakt het misschien wel puur ofzo?

Ja, ik kwam er laatst achter dat mensen daadwerkelijk eerst nadenken voordat ze dingen zeggen, ik wist niet eens dat het bestond. I just throw it all out.

Het nieuwe album A Sunay Kind Of Love van Elijah Waters is nu te beluisteren op Spotify.